menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Surowe ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i odciskamy. Dodajemy do ziemniaków sól i mąkę, mieszamy. Wykładamy masę na płaski talerz i porcjujemy łyżką kluski (scykamy) Kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy, do miękkości. Podajemy polane roztopioną słoniną ze skwarkami.

ocena:

Kluski scykane – Podhale

składniki

-1,5 kg ziemniaków
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-100 g słoniny lub smalcu
-sól do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Surowe ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i odciskamy. Dodajemy do ziemniaków sól i mąkę, mieszamy. Wykładamy masę na płaski talerz i porcjujemy łyżką kluski (scykamy) Kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy, do miękkości. Podajemy polane roztopioną słoniną ze skwarkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję