menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do małego kieliszka lub słoiczka wrzucamy goździka, pieprz, jałowiec i tymianek. Zakręcamy lub przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni (4-7). Mięso myjemy, osuszamy lekko rozbijamy dłonią. Mieszamy przecedzoną wódkę i piwo. Mieszamy, zalewamy kotlet i odstawiamy na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty mięso delikatnie solimy. Folię aluminiową smarujemy masłem, oprószamy tartą bułką i ukladamy na niej mięso. Zawijamy i grillujemy po 5 – 7 minut z każdej strony. Kotlety możemy również upiec w piekarniku.

ocena:

Kotlet cielęcy piwny

składniki

  • 200 g cielęciny (sznycel) na osobę
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 25 ml wódki
  • 1 goździk
  • po 2 ziarna pieprzu i jałowca
  • ćwierć łyżeczki estragonu lub tymianku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do małego kieliszka lub słoiczka wrzucamy goździka, pieprz, jałowiec i tymianek. Zakręcamy lub przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni (4-7). Mięso myjemy, osuszamy lekko rozbijamy dłonią. Mieszamy przecedzoną wódkę i piwo. Mieszamy, zalewamy kotlet i odstawiamy na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty mięso delikatnie solimy. Folię aluminiową smarujemy masłem, oprószamy tartą bułką i ukladamy na niej mięso. Zawijamy i grillujemy po 5 – 7 minut z każdej strony. Kotlety możemy również upiec w piekarniku.