menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Wlej olejek waniliowy – kilka kropel. Podziel ciasto na 2 części. Dobrze wyrób, rozwałkuj na grubość 0,5cm i foremką wycinaj kształty. W palcem zrób dziurkę i nakładaj odrobinę konfitury. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 15 minut albo do czasu aż się zarumienią.

ocena:

Kruche ciasteczka z konfiturą wiśniową

składniki

-30 dag mąki ziemniaczanej
-50 dag mąki pszennej
-30 dag masła
-20 dag cukru pudru
-5 żółtek
-łyżka kwaśnej śmietany 18%
-kilka kropel olejku waniliowego
-konfitura wiśniowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Wlej olejek waniliowy – kilka kropel. Podziel ciasto na 2 części. Dobrze wyrób, rozwałkuj na grubość 0,5cm i foremką wycinaj kształty. W palcem zrób dziurkę i nakładaj odrobinę konfitury. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 15 minut albo do czasu aż się zarumienią.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję