menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Wlej olejek waniliowy – kilka kropel. Podziel ciasto na 2 części. Dobrze wyrób, rozwałkuj na grubość 0,5cm i foremką wycinaj kształty. W palcem zrób dziurkę i nakładaj odrobinę konfitury. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 15 minut albo do czasu aż się zarumienią.

ocena:

Kruche ciasteczka z konfiturą wiśniową

składniki

  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 100 g konfitury wiśniowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Wlej olejek waniliowy – kilka kropel. Podziel ciasto na 2 części. Dobrze wyrób, rozwałkuj na grubość 0,5cm i foremką wycinaj kształty. W palcem zrób dziurkę i nakładaj odrobinę konfitury. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 15 minut albo do czasu aż się zarumienią.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję