menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Prababcia Maria uwielbiała pasztety i często je robiła. Wieprzowe albo z dodatkiem królika lub zająca – nie było mięsa, z którym nie potra łaby sobie poradzić. Najlepszym pasztetem w jej repertuarze był ten z grzybami. Nie dało się przeoczyć momentu, w którym wyjmowała go z pieca: w całym domu unosił się zapach pieczonych prawdziwków i świeżo startej gałki muszkatołowej.

 

Cebulę opal nad palnikiem. Łopatkę i podgardle włóż do garnka, zalej wodą tak, żeby przykryła mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, obrane: marchewkę, pietruszkę, seler. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Włóż do garnka wątróbkę, dopraw pieprzem oraz solą i gotuj kolejne 40 minut – do miękkości. Po tym czasie wyjmij mięso z cebulą, odstaw do wystygnięcia. Zmiel mięso w maszynce z sitkiem o małych oczkach lub zmiksuj w malakserze, kiedy ostygnie, bo od gorącego tępią się ostrza w maszynce. Kurki i podgrzybki oczyść, pokrój na duże kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, smaż pokrojone grzyby 3–4 minuty. Do masy mięsnej wbij jajka, wsyp grzyby z patelni, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach 30 × 10 cm posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przełóż masę pasztetową do formy. Patelnię wyczyść i rozgrzej na niej drugą łyżkę oleju. Zrumień na niej borowiki pokrojone wzdłuż w plastry – po minucie z każdej strony. Plastry borowików ułóż na wierzchu pasztetu. Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Pasztet piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Kiedy się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 30 minut.

 

ocena:

Pasztet grzybowy

składniki

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 100 g wątróbki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 100 g kurek
  • 100 g podgrzybków
  • 100 g borowików (najlepiej w całości)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 0,5  selera
  • 1 gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Prababcia Maria uwielbiała pasztety i często je robiła. Wieprzowe albo z dodatkiem królika lub zająca – nie było mięsa, z którym nie potra łaby sobie poradzić. Najlepszym pasztetem w jej repertuarze był ten z grzybami. Nie dało się przeoczyć momentu, w którym wyjmowała go z pieca: w całym domu unosił się zapach pieczonych prawdziwków i świeżo startej gałki muszkatołowej.

 

Cebulę opal nad palnikiem. Łopatkę i podgardle włóż do garnka, zalej wodą tak, żeby przykryła mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, obrane: marchewkę, pietruszkę, seler. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Włóż do garnka wątróbkę, dopraw pieprzem oraz solą i gotuj kolejne 40 minut – do miękkości. Po tym czasie wyjmij mięso z cebulą, odstaw do wystygnięcia. Zmiel mięso w maszynce z sitkiem o małych oczkach lub zmiksuj w malakserze, kiedy ostygnie, bo od gorącego tępią się ostrza w maszynce. Kurki i podgrzybki oczyść, pokrój na duże kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, smaż pokrojone grzyby 3–4 minuty. Do masy mięsnej wbij jajka, wsyp grzyby z patelni, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach 30 × 10 cm posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przełóż masę pasztetową do formy. Patelnię wyczyść i rozgrzej na niej drugą łyżkę oleju. Zrumień na niej borowiki pokrojone wzdłuż w plastry – po minucie z każdej strony. Plastry borowików ułóż na wierzchu pasztetu. Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Pasztet piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Kiedy się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 30 minut.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję