X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePotrawy wegetariańskie

Litewski pasztet grzybowy

Litewski pasztet grzybowy, pasztet bez grama mięsa, idealny dla osób nie jedzących mięsa. Pasztet bardzo aromatyczny, pełny grzybów suszonych, u mnie borowików. Idealny na świąteczny stół. Poniżej przepis, zapraszam do lektury. 

Litewski pasztet grzybowy

Składniki:

  • 15 dag suszonych grzybów np. borowików
  • 4 bułeczki kajzerki
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki np. pszennej
  • 10 jaj
  • szklanka śmietany
  • ½ szklanki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze grzyby namocz i zostaw na całą noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjmij grzyby, pozostaw wodę.

Krok 2:

Po drugie bułki pokrusz i namocz w wodzie po gotujących się grzybach.

Krok 3:

Obierz cebulę, pokrój w drobną kosteczkę wraz z grzybami. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do miski, dodaj żółtka jaj, śmietanę mąkę, natkę, sól i pieprz, i odciśnięte bułki, następnie dobrze wymieszaj.

Krok 4:

Glinianą formę lub blaszkę, w której będziesz piec pasztet grubo wysmaruj masłem, następnie białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodaj do masy pasztetowej wciąż ostrożnie mieszając.

Krok 5:

Całość przełóż do natłuszczonej formy, następnie wstaw ją do większego naczynia z gorącą wodą i piecz w piekarniku ok. 1,5 godz. Na koniec, jak pasztet będzie już gotowy, wyjmij go na płaski talerz, podawaj z sosami na gorąco lub na zimno.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również