Racuchy z miodem to klasyczna i aromatyczna przekąska, która od lat cieszy się popularnością na śniadaniowych stołach i podczas rodzinnych spotkań. Połączenie chrupiącego ciasta jak również z delikatnym smakiem miodu nadaje tym racuszkom wyjątkowej słodyczy i aromatu. Proste w przygotowaniu, te pyszne racuchy są idealne na szybkie śniadanie, podwieczorek czy słodki deser. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego prostego przepisu!
Racuszki z miodem
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 300 ml mleka
- 125 ml płynnego miodu
- 2 jajka
- 10 g drożdży
- 20 g masła
- 50 ml oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, drożdży i ok. 200 g mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy roztopione, schłodzone masło, jaja ubite z miodem, szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy przy pomocy miksera, trzepaczki lub drewnianej łyżki na jednolitą masę.
Krok 2:
Na koniec nakładamy łyżką równe porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu podajemy polewając racuszki dodatkowo małą ilością miodu.
Racuszki z miodem
Racuchy z miodem to nie tylko pyszna przekąska, ale także symbol domowego ciepła i przyjemności spożywania posiłku w gronie rodziny i przyjaciół. Ich delikatny smak i aromatyczny zapach sprawiają, że są one uwielbiane przez wszystkich, którzy je spróbują. Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że racuszki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<