Przepis
Składniki
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 300 ml mleka
- 125 ml płynnego miodu
- 2 jajka
- 10 g drożdży
- 20 g masła
- 50 ml oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, drożdży i ok. 200 g mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy roztopione, schłodzone masło, jaja ubite z miodem, szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy przy pomocy miksera, trzepaczki lub drewnianej łyżki na jednolitą masę. Nakładamy łyżką równe porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu podajemy polewając racuszki dodatkowo małą ilością miodu.