Babka szafranowa to idealny świąteczny deser z. pewnością dla dzieci jak i dorosłych! To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Babka świetnie pasują do owoców, orzechów, twarogu, ale możesz je podać również z suszonymi owocami. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na bliny żytnie z łososiem. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
BABA PODOLSKA – SZAFRANOWA
- 300g mąki żytniej typ 720
- 400 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 20 ml oleju roślinnego
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
Dodatki:
- śmietana 18%
- cukier puder
- drobne owoce np. truskawka, malina, borówka
- świeże zioła np. mięta
Baba podolska – szafranowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku napiszę, że babkę szafranowa zaczynamy „typowo” dla innych bab, przesiewając mąkę i przygotowując rozczyn. Następnie zalewamy mąkę 2 szklankami wrzącego mleka i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy ostygnie dodajemy jeszcze trochę letniego mleka oraz drożdże pokruszone i rozpuszczone w mleku. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2:
W tym czasie w garnku wstawionym do większego naczynia z gorącą wodą ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Łączymy ze sobą utarte żółtka, rozczyn, roztopione i ostudzone masło, resztę mąki i szczyptę soli.
Krok 3:
Następnie ciasto długo i starannie wyrabiamy, a pod koniec dodajemy rodzynki (przygotowane, tak jak zwykle dla ciast drożdżowych – wymoczenie powoduje, że są bardziej miękkie i soczyste, oprószenie mąką, że nie opadają na dno), siekane migdały oraz kieliszek spirytusu, w którym przez kilka godzin moczył się szafran.
Krok 4:
Na koniec wszystko mieszamy, wyrabiamy, a na sam koniec delikatnie mieszamy ciasto z pianą ubitą z 5 białek. Przygotowujemy formę- smarujemy ją masłem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po ostygnięciu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Baba podolska – szafranowa
Na zakończenie chcę wam życzyć smacznego!
Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.