Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek śliwkowy
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Do przełożenia i dekoracji
- 500 g powideł śliwkowych
- 100 g migdałów i orzechów
- lukier
Sposób przygotowania
Masło przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej żółtko, śmietanę, cukier puder i pokrojone masło. Siekamy nożem, a pod koniec wyrabiamy rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby ciasto się dobrze ochłodziło. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Nakładamy na blachy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15–20 minut na złoty kolor. Na upieczony placek nakładamy powidła i przykrywamy go drugim plackiem. Możemy polać lukrem i udekorować bakaliami.