X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiŚniadania

Racuchy z kwaśnym mlekiem

Składniki

  • 350 g mąki  (ok. 2 szklanek)
  • 2-3 jajka
  • 500 ml kwaśnego mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml oleju
  • 50 g grubego cukru, miód, słodka śmietana, konfitura, sok owocowy

Sposób przygotowania

Przepis ten jest w zasadzie najpospolitszym i najczęściej stosowanym przepisem na racuchy. Mąkę, jaja, kwaśne mleko ubijamy przy pomocy trzepaczki lub miksera na jednolitą, gładką masę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto łyżką. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układamy je na płaskim półmisku lub dużym talerzu. Posypujemy cukrem lub polewamy śmietaną, konfiturą, sosami itp.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również