X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiŚniadania

Racuchy z kwaśnym mlekiem

Składniki

  • 350 g mąki  (ok. 2 szklanek)
  • 2-3 jajka
  • 500 ml kwaśnego mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml oleju
  • 50 g grubego cukru, miód, słodka śmietana, konfitura, sok owocowy

Sposób przyrządzania

Przepis ten jest w zasadzie najpospolitszym i najczęściej stosowanym przepisem na racuchy. Mąkę, jaja, kwaśne mleko ubijamy przy pomocy trzepaczki lub miksera na jednolitą, gładką masę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto łyżką. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układamy je na płaskim półmisku lub dużym talerzu. Posypujemy cukrem lub polewamy śmietaną, konfiturą, sosami itp.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również