menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód grzejemy w garnku z przyprawami i dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki. Wyrabiamy ciasto długo i dokładnie na jednolita masę. Dodajemy do masy łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w małej ilości wody, jajo i kieliszek spirytusu. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość twarde i uginające się jakby było z gumy. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy lub migdały. Blachę najlepiej jest wysmarować smalcem. Rozciągamy na niej ciasto (grubość ok. 3 cm) i wkładamy do nagrzanego do 220° piekarnika na 1 godzinę. Przed włożeniem do piekarnika można piernik udekorować orzechami i migdałami.

ocena:

Piernik toruński

składniki

-0,5 kg miodu najlepiej lipowego
-1 kg żytniej mąki (ok. 6 szklanek)
-0,5 łyżeczka sody
-1 jajko
Przyprawy
-po 1 łyżeczce anyżu, cynamonu, zmielonych goździków –
-0,5 kieliszka spirytusu (ok. 25 ml)
-orzechy lub migdały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód grzejemy w garnku z przyprawami i dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki. Wyrabiamy ciasto długo i dokładnie na jednolita masę. Dodajemy do masy łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w małej ilości wody, jajo i kieliszek spirytusu. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość twarde i uginające się jakby było z gumy. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy lub migdały. Blachę najlepiej jest wysmarować smalcem. Rozciągamy na niej ciasto (grubość ok. 3 cm) i wkładamy do nagrzanego do 220° piekarnika na 1 godzinę. Przed włożeniem do piekarnika można piernik udekorować orzechami i migdałami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję