X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto śmietanowiec

Ciasto śmietanowiec to nasza propozycja na Wielkanoc. Ciasto to jest smaczne, ładnie się prezentuje i jest bardzo proste w przygotowaniu, dodatkowo jego przygotowanie nie wymaga piekarnika. Zauważyliśmy, że bardzo smakuje dzieciom co niewątpliwie jest jego atutem. 

CIASTO ŚMIETANOWIEC

Składniki: 

  • 3 galaretki: truskawkowa, pomarańczowa i agrestowa 
  • 600 ml wrzątku
  • 650 ml śmietanki 30%
  • 600 ml śmietany 18% UHT
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 150 ml wrzątku

GALARETKA NA WIERZCH:

  • 3 galaretki np. malinowe lub inne twoje ulubione
  • 700 ml wrzątku 

Ciasto śmietanowiec

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Galaretkę truskawkową, pomarańczową i agrestową rozpuść osobno w 200 ml wody każda. Następnie galaretki odstaw do całkowitego stężenia w chłodne miejsce. 

Krok 2:

Gdy galaretki są już gęste pokrój je w kostkę o wymiarach około 1 cm na 1 cm  odstaw na bok. Za chwilę będą Ci potrzebne. 

Krok 3:

4 łyżki żelatyny rozpuść w 150 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Gdy rozpuszczona żelatyna się chłodzi. Ubij śmietanę 30% następnie pod koniec ubijania dodaj śmietanę 18% i wystudzoną ale jeszcze płynną rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem. 

Krok 5:

Do ubitej śmietany dodaj pokrojoną wcześniej galaretkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej folią spożywczą dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy. Ja nasze ciasto śmietanowiec przelałam do formy do pieczenia o wymiarach 25 cm na 35 cm. 

Krok 6:

Tak przygotowany śmietanowiec odstaw do lodówki. 

Krok 7:

Na koniec zajmij się przygotowaniem galaretki którą oblejesz śmietanowiec. Trzy galaretki np. malinowe lub inne Twoje ulubione rozpuść w 700 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia, ale uważaj aby nie zgęstniała. Zimną galaretkę wlej na schłodzone ciasto. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj zimne. 

Ciasto śmietanowiec

SMACZNEGO! 

Jeśli szukasz innych przepisów na ciasta koniecznie kliknij tu —> CIASTA 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Pozdrawiam 

Bogusia 🙂

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również