menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Odkrój twarde końcówki szparagów. Szparagi zblanszuj we wrzątku przez minutę. Następnie ostudź w zimnej wodzie a najlepiej w wodzie z lodem i pokrój na centymetrowe kawałki. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Smaż na lekkim ogniu przez 4 minuty. Zawartość rondla zmiksuj blenderem. Foremki do sufletów Natrzyj masłem i posyp bułką tartą. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką aż się dokładnie połączą. Bardzo powoli dodawaj mleko, cały czas ubijając. Sos dopraw do smaku solą, gałka muszkatołową oraz pieprz. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze minutę cały czas mieszając. Po tym czasie zdejmij sos z ognia i wymieszaj z serem. Połącz szparagi z sosem beszamelowym i wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem, dodaj żółtka i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, przygotuj formę do zapiekania taką aby można było do niej nalać wody. Ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywno i wymieszaj bardzo delikatnie z resztą masy. Nałóż masę do foremek zostawiając 1/4 wolnego miejsca. Umieść naczynia do pieczenia na środkowej półce w piekarniku. Nalej wrzątku do połowy foremek i piecz przez 10 minut po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Nie otwieraj drzwi piekarnika do momentu kiedy suflet będzie gotowy.

ocena:

Suflet szparagowy

składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów – około 500 g
  • 1 mała cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 6 łyżek masła
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki startego sera Gruyere
  • 3 żółtka, lekko roztrzepane
  • 5 białek
  • sól,

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Odkrój twarde końcówki szparagów. Szparagi zblanszuj we wrzątku przez minutę. Następnie ostudź w zimnej wodzie a najlepiej w wodzie z lodem i pokrój na centymetrowe kawałki. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Smaż na lekkim ogniu przez 4 minuty. Zawartość rondla zmiksuj blenderem. Foremki do sufletów Natrzyj masłem i posyp bułką tartą. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką aż się dokładnie połączą. Bardzo powoli dodawaj mleko, cały czas ubijając. Sos dopraw do smaku solą, gałka muszkatołową oraz pieprz. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze minutę cały czas mieszając. Po tym czasie zdejmij sos z ognia i wymieszaj z serem. Połącz szparagi z sosem beszamelowym i wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem, dodaj żółtka i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, przygotuj formę do zapiekania taką aby można było do niej nalać wody. Ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywno i wymieszaj bardzo delikatnie z resztą masy. Nałóż masę do foremek zostawiając 1/4 wolnego miejsca. Umieść naczynia do pieczenia na środkowej półce w piekarniku. Nalej wrzątku do połowy foremek i piecz przez 10 minut po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Nie otwieraj drzwi piekarnika do momentu kiedy suflet będzie gotowy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję