menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warto pokusić się o przyrządzenie z ziemniaków prawdziwego sufletu. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Jaja użyte do sufletu muszą być koniecznie świeże, białka przed ubiciem na sztywną pianę muszą być schłodzone – do ubijania dodajemy małą szczyptę soli. Formę, najlepiej o równych bokach – rondelek – dokładnie smarujemy masłem. Piekarnik powinien być dobrze nagrzany do 200– 220° i nie należy go otwierać w trakcie pieczenia. Suflety są delikatne i niestety łatwo opadają. Przystępujemy do przyrządzenia naszego sufletu ziemniaczanego. Ziemniaki mielimy, dodajemy do nich 2– 3 łyżki masła, 3 żółtka, utarty ser oraz przyprawy; sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę smarujemy dokładnie masłem, posypujemy tartą bułką i wypełniamy przygotowaną „masą sufletową” – pamiętajmy, że suflet w trakcie pieczenia „rośnie”, więc forma nie może być zbyt pełna. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.

ocena:

Suflet z ziemniaków i żółtego sera

składniki

-500 g ugotowanych ziemniaków
-3– 4 łyżki masła
-3 jajka
-50 g ostrego, żółtego sera: warmiński, tylżycki lub oscypek
-20 g tartej bułki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warto pokusić się o przyrządzenie z ziemniaków prawdziwego sufletu. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Jaja użyte do sufletu muszą być koniecznie świeże, białka przed ubiciem na sztywną pianę muszą być schłodzone – do ubijania dodajemy małą szczyptę soli. Formę, najlepiej o równych bokach – rondelek – dokładnie smarujemy masłem. Piekarnik powinien być dobrze nagrzany do 200– 220° i nie należy go otwierać w trakcie pieczenia. Suflety są delikatne i niestety łatwo opadają. Przystępujemy do przyrządzenia naszego sufletu ziemniaczanego. Ziemniaki mielimy, dodajemy do nich 2– 3 łyżki masła, 3 żółtka, utarty ser oraz przyprawy; sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę smarujemy dokładnie masłem, posypujemy tartą bułką i wypełniamy przygotowaną „masą sufletową” – pamiętajmy, że suflet w trakcie pieczenia „rośnie”, więc forma nie może być zbyt pełna. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję