menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, związać w pęk i gotować 15 min. w osolonej wodzie. Po ugotowaniu szparagi pokroić. Przyrządzić sos: zagotować śmietankę, dodać starty czosnek i sery (najlepiej je wcześniej trochę “rozdrobnić”), mieszać co jakiś czas. Gdy sery się rozpuszczą dodać bazylię i szparagi. Gdy sos zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Przygotowane szparagi polać sosem.

ocena:

Szparagi z sosem serowym

składniki

  • 250g szparagów

Sos:

  • 200g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 100g startego sera żółtego
  • 100g sera camembert
  • 1 serek topiony (80 g)
  • ok. szklanki śmietanki UHT
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, związać w pęk i gotować 15 min. w osolonej wodzie. Po ugotowaniu szparagi pokroić. Przyrządzić sos: zagotować śmietankę, dodać starty czosnek i sery (najlepiej je wcześniej trochę “rozdrobnić”), mieszać co jakiś czas. Gdy sery się rozpuszczą dodać bazylię i szparagi. Gdy sos zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Przygotowane szparagi polać sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję