menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Źurawinę namocz w 150 ml wrzątku. Wątróbkę umyj. Wysusz, najpierw na sicie ,potem na ręczniku papierowym. W głębokim talerzu wymieszaj sól, pieprz, czosnek, mąkę oraz roztarty w dłoniach majeranek.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Obtocz wątróbkę w mące z przyprawami. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Do uzyskania chrupiącej skórki.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić, wrzuć pokrojone w cząstki jabłka. Każdą cząstkę zrumień z dwóch stron. Wlej żurawinę z wodą, z namaczania oraz łyżką miodu.
Odparuj płyn do konsystencji syropu i dodaj całość do wątróbki. Ewentualnie posyp posiekaną natką pietruszki lub listkami selera naciowego.

ocena:

Wątróbka z jabłkami i żurawiną

składniki

600 g wątróbki z kurczaka
1 duża cebula
2 kwaskowe jabłka (400 g)
60 g żurawiny (jedna garść)
3 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
ew. natka pietruszki do posypania lub listkami selera naciowego
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Źurawinę namocz w 150 ml wrzątku. Wątróbkę umyj. Wysusz, najpierw na sicie ,potem na ręczniku papierowym. W głębokim talerzu wymieszaj sól, pieprz, czosnek, mąkę oraz roztarty w dłoniach majeranek.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Obtocz wątróbkę w mące z przyprawami. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Do uzyskania chrupiącej skórki.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić, wrzuć pokrojone w cząstki jabłka. Każdą cząstkę zrumień z dwóch stron. Wlej żurawinę z wodą, z namaczania oraz łyżką miodu.
Odparuj płyn do konsystencji syropu i dodaj całość do wątróbki. Ewentualnie posyp posiekaną natką pietruszki lub listkami selera naciowego.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję