menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od ciasta: na stolnicy siekamy masło, mąkę, żółtko i cukier. Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy prostokąciki o szerokości 2 cm, układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180ºC na złoty kolor. Mak płuczemy, osączamy i zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gotujemy mak ok. 20 minut, potem odcedzamy go, wyjmujemy wanilię i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny mak mielimy 3 razy. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Rodzynki płuczemy i moczymy w wodzie. Do zmielonego maku dodajemy płynny miód, migdały i odcedzone rodzynki. Dokładnie mieszamy. Oziębiamy w lodówce i podajemy z upieczonymi wcześniej kruchymi łamańcami.

ocena:

Wigilijne łamańce z makiem

składniki

Ciasto

  • 140-150 g mąki
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • łyżka masła do posmarowania blachy
  • 1 żółtko

Masa makowa

  • 300 g maku
  • 1 l mleka
  • 500 g miodu
  • 150 g rodzynek
  • 150 g migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych)
  • laska wanilii

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od ciasta: na stolnicy siekamy masło, mąkę, żółtko i cukier. Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy prostokąciki o szerokości 2 cm, układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180ºC na złoty kolor. Mak płuczemy, osączamy i zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gotujemy mak ok. 20 minut, potem odcedzamy go, wyjmujemy wanilię i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny mak mielimy 3 razy. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Rodzynki płuczemy i moczymy w wodzie. Do zmielonego maku dodajemy płynny miód, migdały i odcedzone rodzynki. Dokładnie mieszamy. Oziębiamy w lodówce i podajemy z upieczonymi wcześniej kruchymi łamańcami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję