menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem oraz pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie mięso wyjmujemy z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, obsmażamy na patelni z obu stron na 2 łyżkach masła. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu obsmażamy przez 3 min. ziemniaki – obrane i pokrojone w plastry – oraz tak samo przygotowaną marchewkę, dodając trochę masła. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu przesmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plastry. Wysmarowany tłuszczem rondel wypełniamy warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki – zaczynając i kończąc na ziemniakach (wszystkie warstwy solimy). Zalewamy całość piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.   

ocena:

Wołowina po marynarsku

składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • butelka jasnego piwa (0,33 l)
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem oraz pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie mięso wyjmujemy z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, obsmażamy na patelni z obu stron na 2 łyżkach masła. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu obsmażamy przez 3 min. ziemniaki – obrane i pokrojone w plastry – oraz tak samo przygotowaną marchewkę, dodając trochę masła. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu przesmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plastry. Wysmarowany tłuszczem rondel wypełniamy warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki – zaczynając i kończąc na ziemniakach (wszystkie warstwy solimy). Zalewamy całość piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.   

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję