menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka ucieramy z masłem na pianę, dodając do masła stopniowo po jednym żółtku, dodajemy mąkę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Gotujemy mleko. Łyżką nabieramy trochę ciasta i kładziemy na wrzące mleko. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną na wierzch doprawiamy zupę solą i cukrem.

ocena:

Zupa mleczna z kluskami francuskimi

składniki

  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka ucieramy z masłem na pianę, dodając do masła stopniowo po jednym żółtku, dodajemy mąkę, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Gotujemy mleko. Łyżką nabieramy trochę ciasta i kładziemy na wrzące mleko. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną na wierzch doprawiamy zupę solą i cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję