poziom skomplikowania:
Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj ogórki kiszone i kminek, smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie patelnie zdejmij z palnika, odstaw na bok. Warzywa: marchew, pietruszkę i seler zalej wywarem. Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzuć do zupy ogórki kiszone. Zupę zagotuj, jeżeli zupa jest za mało intensywna w smaku, dodaj kwas z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkiem. Powoli wlej do zupy cały czas mieszając, zupa nie powinna wrzeć. Ostrożnie dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Wymieszaj ogórkową z posiekanym koperkiem.
Zupa ogórkowa
składniki
poziom skomplikowania:
Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj ogórki kiszone i kminek, smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie patelnie zdejmij z palnika, odstaw na bok. Warzywa: marchew, pietruszkę i seler zalej wywarem. Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzuć do zupy ogórki kiszone. Zupę zagotuj, jeżeli zupa jest za mało intensywna w smaku, dodaj kwas z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkiem. Powoli wlej do zupy cały czas mieszając, zupa nie powinna wrzeć. Ostrożnie dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Wymieszaj ogórkową z posiekanym koperkiem.