menu

Sałatka z ryżem idealna do pracy. Przepis krok po kroku.

Sałatka z ryżem idealna do pracy. Przepis krok po kroku.

 

Coraz więcej osób, decyduje się samemu gotować sobie do pracy. Oczywiście ma to swoje zalety, nie wydajesz pieniędzy na mieście. Masz wpływ na to co jesz i codziennie możesz konsumować co innego. Tylko czasami brakuje pomysłu i tu pojawiam się ja, „cały ubrany na biało”…Żart 😉 I tu pojawia się sałatka z ryżem idealna do pracy.

 

Sałatka obiadowa 

 

Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje się najedzony ale nie ociężały. Idealnie w ten schemat, wpisuje się właśnie sałatka z ryżem. Całkiem fajnie wpisuje się w to określenie również wegańska sałatka z pieczoną ciecierzycą (link)

 

Zgoła inne podejście

 

Są także ludzie, którzy mają zgoła inne podejście. Wolą czas który poświęcają na gotowanie, przeznaczyć na inne kwestie. Ja oczywiście do tej grupy nie należę, ale czasami stołuję się na mieście. Jeżeli jesteście przedstawicielami tej drugiej grupy, zapraszam do zapoznania się z dietami pudełkowymi, które sami w naszej rodzinnej firmie tworzymy KURONIOWIE DIETY (link)

 

Tymczasem czeka na Was sałatka z ryżem idealna do pracy, oczywiście przepis krok po kroku. Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu, zostaw proszę komentarz pod spodem 😉 

 

SMACZNEGO!

 

Sałatka z ryżem idealna do pracy

 

Składniki:

 

  • 200 g białego długoziarnistego ryżu
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała czerwona papryka
  • garść korniszonów
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 mała puszka kukurydzy (212 ml)
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (212 ml)
  • 2 łyżki majonezu, najlepiej domowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Każdą pierś przetnij wzdłuż,  na dwa płaty, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso do uzyskania ładnego, ciemnozłotego koloru. Odłóż do przestudzenia, następnie dość drobno pokrój.

 

Paprykę czerwoną pokrój w kostkę, korniszona w plasterki a szczypiorek posiekaj. Kukurydzę i fasolę odcedź z zalewy. Majonez wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.

 

Sałatka idealna do pracy. Można jeść samodzielnie lub z pieczywem i dodatkiem świeżych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję