Omlety i jajeczniceŚniadania
Szakszuka
Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań. Lubię ją w wersji z pomidorami jak i zielonymi warzywami (cukinią, fasolką szparagową, bobem). Moje dziewczyny też lubią to śniadanie, więc zabieram się za robienie szakszuki to wyciągam dużą patelnie, opakowanie jajek i 2 puszki pomidorów 🙂
Szakszuka
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do skropienia
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 1 chili raczej łagodne lub np. płatki chili
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 800g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 8 jaj
- sól
- Do podania: grzanka razowa lub np. pita oraz świeża kolendra lub natka
Przygotowanie:
Krok 1:
Porcja dla 4 osób:
Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj cebulę, czosnek, chili i paprykę. Duś 6 minut aż warzywa zmiękną, dodaj pomidory i przyprawy. Posól do smaku, gotuj około 25 minut.
Krok 2:
Do tak powstałego sosu wbij jajka, nie mieszaj. Następnie duś aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Krok 3:
Podawaj z grzanką razową lub np. chlebkiem pita, kolendrą lub natką. Na koniec skrop oliwą, fajnie smakuje z dodatkiem czarnuszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!