X

Czego szukasz?

Przepis

Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań. Lubię ją w wersji z pomidorami jak i zielonymi warzywami (cukinią, fasolką szparagową, bobem). Moje dziewczyny też lubią to śniadanie, więc zabieram się za robienie szakszuki to wyciągam dużą patelnie, opakowanie jajek i 2 puszki pomidorów 🙂 

Szakszuka

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do skropienia
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 chili raczej łagodne lub np. płatki chili
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 800g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 8 jaj
  • sól
  • Do podania: grzanka razowa lub np. pita oraz świeża kolendra lub natka

Przygotowanie:

Krok 1:

Porcja dla 4 osób:

Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj cebulę, czosnek, chili i paprykę. Duś 6 minut aż warzywa zmiękną, dodaj pomidory i przyprawy. Posól do smaku, gotuj około 25 minut.

Krok 2:

Do tak powstałego sosu wbij jajka, nie mieszaj. Następnie duś aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.

Krok 3:

Podawaj z grzanką razową lub np. chlebkiem pita, kolendrą lub natką. Na koniec skrop oliwą, fajnie smakuje z dodatkiem czarnuszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również