menu

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Chociaż grudzień to dla mnie najbardziej pracowity miesiąc roku, to zawszę znajdę chwilę na rodzinne lepienie pierogów. Jak powszechnie wiadomo na świątecznych stołach królują dania tradycyjne, nie inaczej jest u rodziny Kuroniów. Nie może zabraknąć klasyki a do takiej właśnie zaliczają się pierogi z kapustą i grzybami. Naszym sposobem aby to danie zyskało niepowtarzalny wygląd jest unikatowy sposób lepienia tzw. „falbanka”. Od wielu lat dzielimy się kuchennymi obowiązkami: babcia smaży karpia, mama robi rybę w galarecie, siostra zajmuje się słodkościami. A my oczywiście jesteśmy sekcją mączna 😉 Produkcję rozpoczynamy w weekend, kiedy dziewczynki są w domu. Zosia i Marysia nie wybaczyły by nam, gdybyśmy pozbawili je tej frajdy. Ja zajmuję się przygotowaniem farszu, natomiast żeńska część rodziny ma za zadanie ugnieść ciasto. Kiedy wszystkie elementy są gotowe ruszamy do klejenia, to ulubiona czynność córek. Proponuję przygotować trochę więcej ciasta (zawsze coś upadnie na podłogę lub się rozklei 😉 W całej kuchni zaczyna pachnieć grzybami, dłonie i fartuszki mamy całe w mące. Świąteczna atmosfera udziela nam się do tego stopnia, że zaczynamy nucić kolędy. Jeszcze chwila a będziemy mogli degustować nasze świąteczne pierogi. Dopełnieniem tych cudownych chwil jest szklaneczka schłodzonej Coca-Coli.

 

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
50 g masła
1 żółtko
2 jajka
100-150 ml gorącej wody

Farsz:
800 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów podgrzybków
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby namocz w ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie drobniutko posiekaj. Kapustę odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Kapustę zalej wodą oraz wodą z moczenia grzybów, w taki sposób by ją przykrywała, dodaj łyżkę masła i gotuj do miękkości, około 30 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Teraz dodaj posiekane grzyby i odciśnięto, drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto:
Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego.

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ).

 

 

Więcej przepisów BOŻONARODZENIOWYCH znajdziecie tu- link

 

 

10 odpowiedzi na “Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami”

  1. Anna napisał(a):

    Witam, to będą moje pierwsze pierogi w życiu – samodzielnie wykonane. Zrobię je z Pana przepisu.
    Mam pytanko ile mniej więcej pierogów wychodzi z tych składników?

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Aniu wychodzi ok 50 sztuk. Oczywiście to zależy jakiej wielkości i grubości kola wycinasz, ale mi udało się zrobić 54 sztuki. Pozdrawiam i trzymam kciuki 🙂

  2. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com napisał(a):

    gotowanie z dziećmi to dla nich mega frajda! cudowne zdjęcie 🙂

  3. Małgorzata napisał(a):

    Jutro rano zabieram się za pierogi. W tym roku zrobię z Pana przepisu. Życzę najmilszych Świąt i cudownych smaków.

  4. Małgorzata napisał(a):

    Ciasto super 🙂 mięciutkie ,nie rozkleja się,rozpływa w ustach,a po przesmażeniu na pewno będą chrupiące .Farsz trochę zmodyfikowałam dodaję do całości mrożone gotowane borowiki:)Piękne zdjęcia jak zawsze 🙂

  5. Beata napisał(a):

    Zawsze pierogi robiłam według przepisu swojego zmodyfikowanego odrobinę ale te pierogi są doskonałe. Trochę się bałam tego ciasta bo wyszło bardzo mięciutkie, ale po ugotowaniu zmieniłam zdanie, są rewelacyjne 🙂 Mój syn jest zajadaczem pierogów, tych spróbował i chyba będę musiała je schować, żeby do wigilii wytrzymały bo wyje wszystkie 🙂 Dobrze, ze trafiłam na ten przepis 🙂 Dziękuję i Spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia życzę 🙂

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Beato dziękuję, za komentarz myślę, że może on pomóc osobom które szukają idealnego przepisu na ciasto pierogowe! Pozdrawiam i życzę zdrowych smacznych i wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję