Przepis
Zupy
Zupa z pieczonego kalafiora z gotowanym łososiem
Składniki
- 3 średnia główki kalafiora, podzielone na różyczki
- 3,5 l bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 6 ząbków czosnku, utartych
- 1 łyżka kminku
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w plastry
- 3 x szczypiorek posiekany do posypania
- 500 g filetu z łososia
- 150 g prażonych pestek dyni
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem lub oliwą i posypujemy kminkiem. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut. Gotowy kalafior powinien mieć ciemno-brązową skórkę.
W garnku podsmażamy cebulę do zarumienia z czosnkiem, a następie dodajemy upieczone różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania wkładamy łososia. Przed miksowaniem zupy wyjmujemy łososia i dzielimy na malutkie kawałki. Miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą pieprzem . Pestki z dyni prażymy na patelni. Krem podajemy z pestkami i szczypiorkiem, najlepiej lekko schłodzony.