Przepis
Sałatki
Sałatka śledziowa pod pierzynką
Składniki
- 300 g filetów śledziowych
- 1 szklanka ugotowanej fasoli
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane w łupinach buraki
- 2 duże cebule – biała i czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g majonezu pół na pół wymieszanego z jogurtem naturalnym
- ew. pokrojone w plastry jabłko, ogórek kiszony lub marynowany i jajko ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Filety śledziowe krótko moczymy i kroimy w dzwonka. Obrane ziemniaki, obrane buraki i cebulę kroimy w plastry. Przygotowujemy sos: do majonezu wymieszanego z jogurtem dodajemy musztardę, cukier, posiekany czosnek, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulę, buraki, fasolę i ewentualnie inne składniki. Przed podaniem zalewamy sosem.