menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

8 jaj gotujemy na twardo w odsolonej wodzie. Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jaja, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Obieramy i odkrawamy „piętki”, tak aby widoczne było żółtko. Mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną masłem. Formujemy placek i układamy na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Zawijamy w folię jak cukierek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco. Przed podaniem dekorujemy żurawiną.

ocena:

Pieczeń rzymska Kuby

składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 100 ml wywaru drobiowego
  • 10 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka suszonej cebuli niekoniecznie)
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

8 jaj gotujemy na twardo w odsolonej wodzie. Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jaja, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Obieramy i odkrawamy „piętki”, tak aby widoczne było żółtko. Mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną masłem. Formujemy placek i układamy na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Zawijamy w folię jak cukierek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco. Przed podaniem dekorujemy żurawiną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję