menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Papryczki płuczemy i usuwamy gniazda nasienne. Kości wykrojone z mięsa i jego gorsze kawałki zalewamy wywarem, wkładamy papryczki, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz cząber, ew. chili i mieloną ostrą paprykę oraz kminek. Przyprawiamy w razie potrzeby solą i gotujemy wywar. Mięso kroimy na kawałki o boku 2 cm i na rozgrzanej patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę dodajemy do obsmażonej na rumiano baraniny i dusimy 10 minut pod przykryciem. Ryż zalewamy 3 szklankami wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Pomidory wkładamy na kilkanaście sekund do wrzątku, polewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy w ósemki. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i też kroimy w ósemki. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso obsmażone z cebulą i czosnkiem, a następnie pokrywamy je kolejno warstwą marchewki, jabłek oraz pomidorów, lub smarujemy przecierem pomidorowym. Na wierzch wykładamy ryż i całość zalewamy wywarem mięsnym. Pilaw wstawiamy na 30-45 minut do nagrzanego do 200° piekarnika. Potrawę możemy podać w naczyniu, w którym się zapiekała, lub – bardziej elegancko – na podpieczonych w piekarniku łódeczkach z wydrążonych cukini. Dla podniesienia walorów smakowych, podajemy do pilawu wino.

ocena:

Pilaw barani À la rodzina Kuroniów

składniki

  • 1 kg baraniny z kością (mięso może być pośledniejszego gatunku)
  • 350 g ryżu
  • 750 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g kwaśnych, zielonych jabłek
  • 2-3 cebule
  • 250 g marchewki – 3 sztuki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki czuszki, chilli, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 400 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 liście laurowe
  • po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Papryczki płuczemy i usuwamy gniazda nasienne. Kości wykrojone z mięsa i jego gorsze kawałki zalewamy wywarem, wkładamy papryczki, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz cząber, ew. chili i mieloną ostrą paprykę oraz kminek. Przyprawiamy w razie potrzeby solą i gotujemy wywar. Mięso kroimy na kawałki o boku 2 cm i na rozgrzanej patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę dodajemy do obsmażonej na rumiano baraniny i dusimy 10 minut pod przykryciem. Ryż zalewamy 3 szklankami wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Pomidory wkładamy na kilkanaście sekund do wrzątku, polewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy w ósemki. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i też kroimy w ósemki. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso obsmażone z cebulą i czosnkiem, a następnie pokrywamy je kolejno warstwą marchewki, jabłek oraz pomidorów, lub smarujemy przecierem pomidorowym. Na wierzch wykładamy ryż i całość zalewamy wywarem mięsnym. Pilaw wstawiamy na 30-45 minut do nagrzanego do 200° piekarnika. Potrawę możemy podać w naczyniu, w którym się zapiekała, lub – bardziej elegancko – na podpieczonych w piekarniku łódeczkach z wydrążonych cukini. Dla podniesienia walorów smakowych, podajemy do pilawu wino.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję