menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przecier mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oregano, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzybki kroimy na cienkie plastry, podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Powinny tylko delikatnie zmięknąć, około 15 sekund z każdej strony. Kurki, na małej ilości oliwy podsmażamy przez 5 minut z cebulą . Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego. Układamy grzyby z cebulą, ser. Pieczemy w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Przed podaniem układamy rukole , skrapiamy oliwą.

ocena:

Pizza ze świeżymi grzybami

składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20-30 ml oliwy

Dodatki:

  • 100 g borowików lub podgrzybków
  • 1 szklanka drobnych kurek, oczyszczonych
  • 200 g mozzarelli, porwanej na drobniejsze kawałki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 50 g rukoli
  • oliwa z oliwek

Sos:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2-3 suszone pomidory drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, utarte
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przecier mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem, oregano, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzybki kroimy na cienkie plastry, podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Powinny tylko delikatnie zmięknąć, około 15 sekund z każdej strony. Kurki, na małej ilości oliwy podsmażamy przez 5 minut z cebulą . Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego. Układamy grzyby z cebulą, ser. Pieczemy w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut. Przed podaniem układamy rukole , skrapiamy oliwą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję