menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryz płuczemy, osączamy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 5 minut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski, pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz. Źaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy resztą oleju (możemy dla wzmocnienia aromatu dodać do niej jeszcze ze dwa posiekane ząbki czosnku). Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.

ocena:

Ryż z kiełbasą

składniki

  • 200 g ryżu
  • 400 g kiełbasy
  • 2 papryki
  • 300 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 125 ml śmietany
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 50 ml oleju
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki mielonej łagodnej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryz płuczemy, osączamy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 5 minut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski, pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz. Źaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy resztą oleju (możemy dla wzmocnienia aromatu dodać do niej jeszcze ze dwa posiekane ząbki czosnku). Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję