X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • bułeczka do hot dogów, gruba kromka bułki paryskiej lub jeszcze lepiej kawałek (15 cm) bagietki na osobę
  • frankfurterka, parówka, kiełbaska wieprzowa, ew. cielęca
  • plasterek bekonu lub szynki
  • plaster sera typu ementaler
  • dodatki: ketchup, majonez
  • w wariancie polskim kilka krążków cebuli i świeża zielenina

Sposób przygotowania

Bagietkę kroimy na około 15 cm kawałki, każdy z nich przekrajamy wzdłuż na pół (najlepiej zrobić głębokie nacięcie z jednej strony). Podobnie postępujemy z grubą kromką bułki paryskiej (rozcinamy ją tak, żeby powstała kieszeń na kiełbaskę). Na patelni podpiekamy plastry bekonu, krążki cebuli oraz ponacinane kiełbaski (kiełbaski możemy również podać z wody). W każdą upieczoną lub ugotowaną kiełbaskę wkładamy plasterek żółtego sera. Całość owijamy plastrem bekonu lub szynki. Kiełbaskę wkładamy w kawałek bagietki lub w bułkę i całość wkładamy do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Gdy ser zacznie się topić wyjmujemy. Każdy uczestnik sam sobie smaruje swojego hot doga majonezem lub ketchupem. Ewentualnie nakłada upieczone krążki cebuli i świeże pokrojone warzywa. Pożądana duża ilość serwetek!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również