X

Czego szukasz?

Przepis

Carpaccio to przepyszna i niezwykle szybka w przygotowaniu mięsna przystawka. Nie trzeba posiadać umiejętności kulinarnych, by przygotować ją w domu. Wystarczy kawałek dobrego mięsa oraz ostry nóż – to już gwarantuję nam 3/4 sukcesu. Jeśli nigdy nie jedliście carpaccio polecam Wam spróbować, przeczucie mam, że zakochacie się w tym smaku. 

Carpaccio Macieja Kuronia

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej (najlepiej ze środkowej części)
  • oliwa np. truflowa
  • 4 łyżeczki kaparów
  • 4 łyżeczki utartego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Surową polędwicę oczyść z błon i żyłek, następnie umyj i bardzo dokładnie osusz. Zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki, żeby solidnie stężała, ale nie zamarzła. Więc zerknij do niej co jakiś czas. 

Krok 2:

Gdy będzie już twarda, wyjmij ją z folii i bardzo ostrym nożem pokrój na możliwie jak najcieńsze paski. Następnie ułóż mięso na talerzach i skrop oliwą. 

Krok 3:

Carpaccio możesz wzbogacić o dodatki, choćby rukolę. Przystawkę podawaj z parmezanem, kaparami, szczyptą soli i białego pieprzu.

W niektórych restauracjach podaje się pieprz cytrynowy, sos pesto (bazylia, orzeszki pinii), sos winegret, posiekane szalotki. Najważniejsze, żeby dodatkami nie zamordować cudownego, delikatnego smaku surowej polędwicy.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych pomysłów na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również