Przepis
Sałatka Waldorf bez majonezu
Czy znacie sałatkę Waldorf? W swojej podstawowej wersji składa się z jabłek, selera, orzechów włoskich i majonezu. Wymyślił ją w XIX wieku szef kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria. Przez wiele lat zmieniano jej recepturę i obecnie przyrządza się sałatkę na rozmaite sposoby. Jakub Kuroń zastępuje seler korzeniowy – naciowym, a majonez – sosem na bazie żółtka, musztardy dijon i miodu. To świetny i lekki samodzielny posiłek.
Składniki:
Sałatka:
- 200 g gotowanego indyka pokrojonego w paski
- 1 kwaśne jabłko
- 3 łodygi selera naciowego
- 150 g ciemnych winogron bezpestkowych
- 1 garść pokruszonych orzechów włoskich
Sos:
- 1 żółtko
- 80 ml oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 utarty ząbek czosnku
- sól, pieprz