Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Piernik na sztucznym miodzie Macieja Kuronia
Boże Narodzenie to święta przede wszystkim bogate w słodkie wypieki. Myślę, że każdy z nas w swoim domu piecze kilka ciast, wręcz kilka blach z ciastami. Bo przecież w święta musi być wybór. Bez wątpienia u wszystkich pojawi się sernik, przeczucie mam, że makowiec też zawita na salony. Ale jest jedno ciasto, które kojarzy mi się tylko i wyłącznie z zimą, śniegiem, świętami – Piernik na sztucznym miodzie.
Piernik na sztucznym miodzie
Składniki:
- 1kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 500 g sztucznego miodu
- 250 g cukru np. trzcinowego
- 250 ml mleka
- 50 g tłuszczu np. oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- przyprawy do piernika
- kilka łyżek karmelu dla koloru
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze wlej do garnka miód i cukier. Następnie podgrzej zawartość, aż wszystko się rozpuści, wtedy dodaj tłuszcz, jaja, przyprawy, karmel, sodę, mleko i mąkę.
Krok 2:
Wszystkie składniki ciasta mieszaj i wyrabiaj. Następnie podziel ciasto na dwie równe części.
Krok 3:
Po trzecie blachy posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wyłóż ciasto i piecz placki w temperaturze 200°. Placki można przełożyć marmoladą lub kremem z włoskich orzechów i posypać cukrem pudrem
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.