Przepis
Ciasta i ciastka
Kołacz z serem
Składniki
Ciasto:
- 1/2 l mleka
- 2 kg mąki
- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 1 paczka dużego cukru waniliowego
- 25 dag masła
- 15 dag drożdży
- #Posypka:
- 1 kg mąki
- 50 dag cukru
- 50 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie serowe:
- 2.5 kg białego sera
- 5 jaj
- 1 kg cukru
- skórka cytrynowa
- 2 paczki budyniu waniliowego
- 10 dag rodzynek
- 20 dag masła
Sposób przygotowania
Przygotować ciasto drożdżowe. Ser biały zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem w donicy, dodać zmielony ser, budyń, startą skórkę cytrynową i rodzynki. Następnie zagnieść rękami. Na koniec do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać. Na ciasto nakładać masę serową, a na masę posypkę zagniecioną jak do innych kołaczy.