Dania główneMakaronWieprzowina
Lasagne z tiftelami z jajkiem przepiórczym
Składniki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 18 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo i obranych
- 400 g makaronu lasagne
- 1 białko z jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g rukoli
- 100 g utartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 puszki pomidorów con case
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- garść listków bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso wymieszaj z ziołami prowansalskimi, białkiem, bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Wieprzowinę podziel na 18 części i uformuj z nich placuszki jak do pyz z mięsem. Do każdego mięsnego placuszka wsadź jajko przepiórcze, zlep i uformuj w mały pulpecik. Na głęboką patelnię wlej oliwę i podsmaż tiftele z każdej strony na rumiano. Zdejmij z patelni na talerz. Na tej samej patelni przygotuj sos. Wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę i czosnek około 5 minut. Po tym czasie dodaj liście bazylii, zamieszaj. Wlej pomidory i duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw sos cukrem solą i pieprzem. Dodaj pulpeciki. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Wkładaj płaty w krótkich odstępach i mieszaj od czasu do czasu. Ten makaron ma tendencję do sklejania się. Ugotowany makaron podawaj z sosem i tiftelami. Na koniec dodaj rukolę i parmezan. Smacznego.