Sezon na grilla już na dobre się rozpoczął! Ja co roku czekam na wiosnę, by móc w słońcu i cieple zjeść na zewnątrz posiłek. Więc korzystam ile mogę i wymyślam ciekawe i smaczne nowości. Ale dzisiaj nie nowość, dzisiaj przychodzę do Was z pysznym klasykiem, pstrągiem z grilla.
Pstrąg z grilla
Składniki:
- 2 duże pstrągi
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 30g masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Surową rybę myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy, następnie wkładamy do jej brzucha 3 plasterki cytryny i parę cienkich plasterków czosnku.
Krok 2:
Następnie dokładamy gałązkę natki pietruszki i trochę masła.
Krok 3:
Pstrąga kładziemy na mocno rozgrzany grill. Dobrze jest posiadać specjalny ruszt do ryb, który pomoże przy ich przewracaniu, w przeciwnym razie zawińmy pstrąga w folię aluminiową- unikniemy przy tym z pewnością kapiącego na żar tłuszczu. Grillujemy ok. 6 min z każdej strony, a gotową rybę podajemy z ćwiartką cytryny.
Krok 4:
Warto również pomyśleć nad przygotowaniem ziemniaczków lub tak jak w moim przypadku- szparagów, które doskonale komponują się z pstrągiem.
Krok 5:
Szparagi zblanszowałem w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, następnie wrzuciłem na dwie minuty na grill.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych grillowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Dzień dobry. Czy można zrobić tego pstrąga w piekarniku?
Jeżeli tak to w jakiej temperaturze i ile czasu. Czy termoobieg czy jakoś inaczej… Z grilla był pyszny.. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Jasne, że można. Ja Lubię rybę z chrupiącą skórką. Rekomenduje zatem 210 stopni „termoobieg” około 25 minut