Przepisy Thermomix
Gołąbki z kaszą jaglaną i delikatnym sosem pomidorowym (Thermomix)
Składniki
Gołąbki:
- 8 dużych liści kapusty włoskiej
- 500 g szynki wieprzowej pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 600 g wody
Sos:
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g wody
- 120 g śmietany 18%
- 30 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Z liści kapusty delikatnie wytnij twardą część tak aby nie uszkodzić liści. Na górnej i dolnej części Varomy ułóż liście, wlej do misy miksującej 500g wody. Paruj 20 min/Varoma/obr 1. Odstaw przystawkę Varoma na bok. Opróżnij naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włóż mięso i czosnek rozdrobnij 15 sek/obr 6.
3. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, sos sojowy, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Mieszaj 30 sek/ obroty wsteczne/ obr 4
4. Układaj powstały farsz na liściach kapusty. Boki kapusty złóż do środka tak aby zachodziły na siebie i z zwiń gołąbka. Do naczynia miksującego wlej 600 g wody. Ułóż gołąbki na dwóch poziomach Varomy i gotuj 40 min/Varona /obr. 1. Zdejmij przystawkę Varoma w ciepłe miejsce i opróżnij naczynie miksujące, umyj i osusz.
Sos pomidorowy
5. Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek rozdrobnij 4 s/ obr 4. Zgarnij składniki kopystką ze ścian. Rozdrobnij jeszcze raz 4s/ obr. 4
6. Dodaj masło. Smaż 3 min / 120 °C / obr. 1
7. Dodaj 400 g wody, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj 5 min/ 100°C/ obr 1
8. Dodaj mąkę wymieszaną w 100 ml zimnej wody oraz śmietanę. Gotuj 4 min/ 100°C/ obr. 4. Gołąbki podawaj na ciepło polane sosem.