Przepis
Zupy
Klasyczny chłodnik z botwiny
Składniki
- 1 duża botwinka lub 2 mniejsze
- 3 ogórki
- pęczki rzodkiewki
- 2 pęczki koperku
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 l jogurtu gęstego
- 1 l kefiru
- sok z 1 cytryny
- jajka przepiórcze do dekoracji
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Botwinkę posiekaj drobno w wrzuć do wrzątku, dodaj sok z cytryny i gotuj 5 minut. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz na sitku z powstałego soku. Starte warzywa przełóż do miski z botwinką dodaj posiekany koperek, szczypiorek i otarty czosnek. Zalej wszystko jogurtem i kefirem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj . Gotowy chłodnik pododawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz skropiony oliwą z oliwek.