X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Żeberka duszone z kiszonym ogórkiem

Miękkie, aromatyczne żeberka wieprzowe duszone z dodatkiem kiszonych ogórków to danie, które zachwyca połączeniem tradycyjnych smaków z lekką nutą ostrości. Wydaje się, że to potrawa stworzona na chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś sycącego, intensywnego i pełnego głębi. Jednakże z powodzeniem można ją przygotować o każdej porze roku – zwłaszcza jeśli w spiżarni zawsze znajdą się dobre ogórki kiszone.

Ponadto sekret tego dania tkwi w odpowiednim balansie między kwaśnymi dodatkami a słodyczą mięsa i karmelizowanej cebuli. Dzięki duszeniu w winie i bulionie, mięso staje się wyjątkowo kruche i przechodzi wszystkimi aromatami dodatków, natomiast ogórkowa nuta dodaje świeżości i charakterystycznego pazura.

Żeberka duszone z kiszonym ogórkiem – klasyka z charakterem

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 2 łyżki mąki

  • 2 średnie kiszone ogórki

  • 1/2 główki czosnku

  • 1/2 średniej czerwonej cebuli

  • 1 mały pomidor

  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

  • 1/2 łyżeczki zielonego sosu jalapeño (lub tabasco)

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1: Obsmażanie mięsa

Mięso dokładnie nacieramy solą oraz pieprzem i lekko oprószamy mąką. W brytfannie rozgrzewamy oliwę z masłem i obsmażamy żeberka z każdej strony, aż uzyskają jasnozłoty kolor.

Krok 2: Duszenie mięsa

Żeberka dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około godzinę, naprzemiennie podlewając winem i bulionem. W połowie duszenia dodajemy sos Worcestershire oraz zielony sos jalapeño lub tabasco, dzięki czemu potrawa zyskuje wyrazisty smak.

Krok 3: Przygotowanie dodatków

Ogórki obieramy, a skórki gotujemy w 1/3 szklanki bulionu. Następnie odcedzamy, a skórki wyrzucamy. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćkrążki, ogórki w cienkie słupki, a pomidora w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dokładamy ogórki i pomidor. Całość podsmażamy i podlewamy ogórkowym bulionem, redukujemy płyn do zera.

Krok 4: Finalne połączenie

Podsmażone warzywa dodajemy do miękkich żeberek i dusimy razem jeszcze przez 15–20 minut pod przykryciem. Wszystkie smaki powinny się połączyć, a mięso nabrać intensywnego aromatu warzyw i przypraw.

Ciekawostka kulinarna

Kiszone ogórki, choć znane przede wszystkim jako dodatek do kanapek czy sałatek, od wieków wykorzystywane są w kuchni staropolskiej i wschodnioeuropejskiej do duszenia i pieczenia mięs. Ich kwasowość nie tylko nadaje potrawie charakterystyczny smak, ale również wspomaga kruszenie mięsa podczas obróbki cieplnej. Niegdyś dodawano ich także do bigosów, zup i pieczeni, by wydobyć głębię smaku.

Podsumowanie

Podsumowując, żeberka duszone z kiszonym ogórkiem to danie pełne smaku, w którym każda warstwa przemyślanej kompozycji odgrywa istotną rolę. W związku z tym warto je przygotować nie tylko od święta, ale i na co dzień, gdy mamy ochotę na coś naprawdę treściwego. Niewątpliwie przepis ten może stać się jednym z ulubionych w repertuarze tradycyjnych, domowych obiadów. Podaj je z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem – z pewnością zachwycą każdego przy stole.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również