Drób
Orzechowe roladki drobiowe
Składniki
- 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki ( z czubkiem ) bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz mielony
- 1 łyżka majeranku
- mąka
- olej + masło do smażenia
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięs na duże sznycle ( ostrożnie by nie poprzerywać włókien ) . Zmieszać orzechy, bułkę tartą , olej ,jajko , majeranek, natkę pietruszki, musztardę .Doprawić masę do smaku sola i pieprzem . Piersi z kurczaka osolić i popieprzyć . Rozłożyć na nie ¾ farszu .Zwinąć roladki .Nie trzeba się przejmować , ze część farszu wyjdzie na wierzch przy zwijaniu .Związać nitkami .Zebrać farsz co wyciekł przy rolowaniu i dodać do tego co został . Rozsmarować farsz na roladach i obtoczyć je następnie w mące . Na patelni rozgrzać masło z olejem ( tak po 2 łyżki ) i smażyć roladki na rumiano często przewracając . Podlać kilkoma łyżkami wody, wlać odrobinę maggi i dusić na małym gazie pod przykryciem ok. 20 minut ( jeśli trzeba podlewać w trakcie jeszcze wodą ). Zdjąć z patelni . Delikatnie usunąć nitki , przekroić każdą roladę na pół ( pod skosem )