Przepis
DróbPotrawy mięsne
Paprykarz z żołądków drobiowych
Składniki
- 1 kg żołądków drobiowych
- 3 różnokolorowe papryki
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ew. papryka ostra
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- kminek
- 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte żołądki szczelnie układamy w garnku, dodając liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Następnie całość zalewamy olejem, tak, aby przykrył żołądki. Garnek stawiamy na jak najmniejszym ogniu i gotujemy 4-6 godzin. Żołądki odcedzamy – powinny być delikatne i chrupkie – jeżeli takie nie są, to wrzucamy je jeszcze na patelnię i smażymy na mocnym ogniu 5-10 minut. Na patelni przesmażamy poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy żołądki, pokrojoną paprykę i łyżkę papryki słodkiej. Po 10 minutach smażenia wrzucamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy i wlewamy śmietanę lub jogurt. Mieszamy