Ciasta i ciastka
Kruche ciasteczka z wanilią i skórką cytrynową
Szybkie kruche ciasteczka z wanilią i skórką cytrynową to fantastyczny przepis do wspólnego, rodzinnego pieczenia. Zosia i Marysia uwielbiają wykrawać kształty. Ciasteczka, które robią same smakują im o milion procent bardziej. I ta duma widoczna na ich buziach! A ciasteczka malutkie, takie na max 2 gryzy. My z Bogusią też lubimy je podjadać.
Kruche ciasteczka z wanilią i skórką cytrynową
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła zimnego
- skórka z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru np. trzcinowego
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka np. 1,5%
- pół torebki cukru z wanilią
- pół łyżeczki sody lub np. proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1:
Połącz wszystkie składniki ze sobą. Pamiętaj aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, żeby masło się nie ogrzało. Masa powinna mieć konsystencję ciasta kruchego.
Krok 2:
Całość podziel na dwie części, chyba że masz dużą stolnicę to wałkuj całość na raz. Rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm i wycinaj ciastka za pomocą foremek.
Krok 3:
Następnie ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Zimne ciasteczka możesz polukrować lub np. posypać cukrem pudrem. Polewa z czekolady też świetnie się sprawdzi. Możesz połowę polać czekoladą, następnie tą cześć zamoczyć we wiórkach kokosowych. Możliwości ozdobienia takich ciasteczek są dziesiątki 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<