Przepis
Ryby
Ryba w cieście ziołowym z sosem tatarskim
Składniki
Ryba:
- 500 g filetów z morszczuka
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- po 1/3 pęczka ulubionych św. ziół np: koperek, natka i szczypiorek
- pół łyżeczki curry
- skórka z jednej cytryny
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 250 g majonezu
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki marynowanych grzybków
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka kaparów
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do mąki dodaj jajka, mleko oraz sól i pieprz. Zmiksować blenderem lub wymieszać rózgą. Dodaj zioła, skórkę cytrynową oraz curry. Rybę dopraw solą i pieprzem.
Podziel na 7-8 cm kawałki i włóż do ciasta. Niech morszczuk "zaprzyjaźni" się z ciastem.
Przygotuj sos:ogórki, kapary, jaja i grzybki drobno siekamy, mieszamy z majonezem. Na koniec dodaj posiekany drobno koperek i dopraw solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i smaż do uzyskania rumianego koloru około 3 minuty z każdej strony.
Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym, Kiedy wszystkie są gotowe podawaj z sosem tatarskim.