Przepis
DróbPotrawy mięsne
Pierś kaczki w pomarańczach
Składniki
- 3 piersi kacze ze skórką (1-1,2 kg)
- 2 pomarańcze lub 250 ml soku pomarańczowego
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z piersi usuwamy nadmiar tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i kładziemy kawałki piersi najpierw skórą do dołu i obsmażamy tak długo, aż tłuszcz się wytopi i powstanie chrupka i rumiana skórka. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. W tym czasie przygotowujemy sos: sok pomarańczowy roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną, miodem, koncentratem pomidorowym, winem i posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Całość wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Po zagotowaniu gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku. Piersi serwujemy z sosem.