Przepis
Składniki
- 1 gęś
- 500 ml wywaru (może być z kostki)
- 300 g gęsich podrobów
- 2 kwaśne jabłka
- 100 g rodzynek
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 czerstwe bułki
- 2 łyżeczki majeranku
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Gęś oczyszczamy, odcinamy szyję i skrzydełka. Szyję, skrzydełka oraz podroby zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, rodzynki i gotujemy ok. godziny tak, by wywar częściowo odparował. Wywar studzimy i usuwamy przyprawy, szyję oraz skrzydełka. Dodajemy bułki, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Jabłka ucieramy na tarce, cebulę siekamy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy majerankiem, pietruszką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gęś napełniamy farszem, zszywamy lub spinamy wykałaczkami, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy ok. 2 godziny polewając na zmianę wodą i sosem z pieczenia.