X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Potrawka poświąteczna z indyka

Składniki

  • 1 kg pieczonego indyka – mogą być resztki
  • 1,5 litra wywaru (może być z kostki))
  • 100 g rodzynek
  • 100 g słodkiego wina – najlepiej malagi
  • 200 g piernika
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania

Jeżeli jest taka potrzeba, to mięso oddzielamy od kości, a następnie kroimy w kostkę. Kości dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy minimum godzinę. Rodzynki zalewamy winem. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli posypujemy ją mąką, dodajemy pokruszony piernik i wlewamy przecedzony wywar (ok. 750 ml). Dodajemy wino z namoczonymi rodzynkami, posiekany czosnek i pokrojone mięso. Dusimy jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu, aby potrawa i sos nabrały jednolitej konsystencji. Przed podaniem przystrajamy pietruszką lub koperkiem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również