Przepis
DróbPotrawy mięsne
Potrawka poświąteczna z indyka
Składniki
- 1 kg pieczonego indyka – mogą być resztki
- 1,5 litra wywaru (może być z kostki))
- 100 g rodzynek
- 100 g słodkiego wina – najlepiej malagi
- 200 g piernika
- 2 cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki lub koperku
Sposób przygotowania
Jeżeli jest taka potrzeba, to mięso oddzielamy od kości, a następnie kroimy w kostkę. Kości dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy minimum godzinę. Rodzynki zalewamy winem. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli posypujemy ją mąką, dodajemy pokruszony piernik i wlewamy przecedzony wywar (ok. 750 ml). Dodajemy wino z namoczonymi rodzynkami, posiekany czosnek i pokrojone mięso. Dusimy jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu, aby potrawa i sos nabrały jednolitej konsystencji. Przed podaniem przystrajamy pietruszką lub koperkiem.