Przepis
Składniki
- 250 g wątróbek drobiowych
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z połówki cytryny
- olej
- majeranek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbki myjemy, czyścimy z tłuszczu i błon. Dzielimy na pojedyncze kawałki, ale nie kroimy. Boczek kroimy na plasterki o boku 2,5 cm. Wątróbkę i boczek mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, roztartym z solą czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas mieszamy. Suszone śliwki zalewamy odrobiną wrzątku, żeby spęczniały. Na patyki nabijamy na przemian boczek, wątróbkę, śliwkę itd. Układamy w nagrzanym do 150° piekarniku i pieczemy 20-25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Możemy je grillować albo usmażyć na patelni na oleju. Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno. Takie szaszłyki możemy również przyrządzić na grillu.