X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 l wódki czystej
  • 30 suszonych jagód jałowca
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Oczyszczone jagody jałowca tłuczemy w moździerzu i przesypujemy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 tygodni. Przez ten czas co kilka dni potrząsamy słojem. Delikatnie zlewamy płyn znad jagód jałowca do butelek i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach sklarowany płyn przelewamy do czystych butelek, a osad filtrujemy przez bibułkę. Odstawiamy w zamkniętych butelkach jeszcze na kwartał, żeby komplementy współbiesiadników były wylewniejsze.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również