Dzyndzlami warmińskie to tradycyjne danie kuchni warmińskiej, które zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Te pyszne i aromatyczne pierogi z ziemniakami i mięsem to prawdziwa uczta dla podniebienia, a ich przygotowanie w domu może być zarówno wyzwaniem, jak i źródłem niezapomnianych chwil spędzonych w kuchni. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na dzyndzlami warmińskie, który pozwoli Wam przenieść się w magiczny świat smaków i tradycji kuchni warmińskiej. Gotowi na kulinarne odkrycie? Zapraszam do przygotowania tych wyjątkowych pierogów!
Dzybdzalki warmińskie
Farsz:
- 500 g wołowiny bez kości, tzw.: zrazówki
- 200 g łoju wołowego
- 2 jajka
- 300 g cebuli
- majeranek
- sól, pieprz
Ciasto:
- 700 g mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wołowinę oczyszczamy z błon i ścięgien, kroimy w kostkę i mielimy wraz z łojem (łój możemy osobno posiekać i dodać do gotowego farszu) oraz obraną, pokrojoną na kawałki cebulą. Dodajemy jaja i dokładnie wyrabiamy. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnie z jaj, wody i mąki wyrabiamy ciasto jak na makaron lub pierogi. Pozostawiamy na pół godziny pod przykryciem.
Krok 2:
Kolejne porcje ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut. Na koniec podajemy skropione topionym masłem, śmietaną albo z rosołem lub barszczem.
Dzybdzalki warmińskie
Dzyndzlami warmińskie to nie tylko pyszne danie, ale także symbol tradycji i kultury regionu Warmii. Mam nadzieję, że ten przepis pozwoli Wam poczuć się jak prawdziwi mistrzowie kuchni warmińskiej i stworzyć wyjątkowe danie, które będzie cieszyło Wasze podniebienia i zachwyci Waszych bliskich. Smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że pasta wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<