Przepis
Składniki
- 500 g wołowiny bez kości, tzw.: zrazówki
- 200 g łoju wołowego
- 2 jajka
- 300 g cebuli
- majeranek
- sól, pieprz
Ciasto:
- 700 g mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Wołowinę oczyszczamy z błon i ścięgien, kroimy w kostkę i mielimy wraz z łojem (łój możemy osobno posiekać i dodać do gotowego farszu) oraz obraną, pokrojoną na kawałki cebulą. Dodajemy jaja i dokładnie wyrabiamy. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnie z jaj, wody i mąki wyrabiamy ciasto jak na makaron lub pierogi. Pozostawiamy na pół godziny pod przykryciem. Kolejne porcje ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut. Podajemy skropione topionym masłem, śmietaną albo z rosołem lub barszczem.