Przepis
Pizza
Pizza z boczkiem
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy extra vergine ( do ciasta)
- oliwa extra vergine
- mąka do posypania
- sól ( szczypta )
- 25 dag surowego boczku wędzonego - najlepiej Pancetta Toscana
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości ciepłej wody, dodajemy 2-3 łyżki mąki, delikatnie mieszamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z zaczynem,lekko solimy. Dolewając ciepłą wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie spójne i bardzo elastyczne.Ciasto dzielimy na 2 części i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto rozgniatamy rękami lub wałkujemy wałkiem na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i kładziemy na niej pizze. Na wierzchu układamy lekko podsmażony boczek lub pancette,skrapiamy oliwą.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 st.C.