X

Czego szukasz?

Przepis
Pizza

Pizza z boczkiem

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy extra vergine ( do ciasta)
  • oliwa extra vergine
  • mąka do posypania
  • sól ( szczypta )
  • 25 dag surowego boczku wędzonego - najlepiej Pancetta Toscana

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości ciepłej wody, dodajemy 2-3 łyżki mąki, delikatnie mieszamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z zaczynem,lekko solimy. Dolewając ciepłą wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie spójne i bardzo elastyczne.Ciasto dzielimy na 2 części i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto rozgniatamy rękami lub wałkujemy wałkiem na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i kładziemy na niej pizze. Na wierzchu układamy lekko podsmażony boczek lub pancette,skrapiamy oliwą.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 st.C.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również