X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki I

Składniki

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • kawałek słoniny
  • sól

Sposób przygotowania

Ubijamy trzepaczką jaja z mąką, mlekiem i wodą. Można na początek dać połowę płynów, żebyśmy rozbili mąkę, tak by nie było grudek. Dodajemy sól, resztę płynów i cały czas ubijamy ciasto trzepaczką lub miksujemy. Odstawiamy je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy kawałkiem słoniny. Ciasto nalewamy cienką warstwą, rozprowadzamy je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy po jednej lub obu stronach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również