X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki smażone na słoninie – tradycyjny przepis

Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś pragnę Was zaprosić do podróży przez smaki tradycji ze staropolską recepturą na naleśniki smażone na słoninie. To danie, które przenosi nas w magiczny świat domowych smaków i aromatów, gdzie prostota spotyka się z wyjątkowym smakiem. Naleśniki to prawdziwy kulinarny rarytas, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również historią i tradycją, która się za nim kryje. Gotowi na kulinarne podróże w czasie? Zapraszam Was do odkrycia tajemnic tego tradycyjnego przepisu!

Naleśniki smażone na słoninie – tradycyjny przepis

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka „M”
  • kawałek słoniny
  • sól

Naleśniki smażone na słoninie

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ubij trzepaczką jaja z mąką, mlekiem i wodą. Dodaj sól i cały czas ubijamy ciasto trzepaczką lub miksuj. Odstaw je na pół godziny, żeby odpoczęło.

Krok 2:

Następnie patelnię rozgrzej i posmaruj kawałkiem słoniny. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smaży po jednej lub obu stronach. Na koniec podawaj z ulubionym słodkim lub słonym farszem. 

Naleśniki smażone na słoninie

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również