X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki na piwie

Zastanawialiście się kiedyś, jak wzbogacić smak Waszej ulubionej zupy np. rosołu? Dziś mam dla Was niezwykły przepis na naleśniki na piwie, które idealnie sprawdzą się jako aromatyczny dodatek do Waszych zup. Ta klasyczna potrawa kuchni austriackiej połączona z nutą oryginalności, przeniesie Wasze kulinaria na zupełnie nowy poziom. Gotowi na kulinarne eksperymenty? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!

Naleśniki na piwie

  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • 2 jajka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 20 ml brandy
  • 1 łyżka świeżych lub 1 łyżeczka suszonych ziół, według uznania: majeranek, tymianek, oregano,
  • pietruszka, szałwia itp.
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól

Naleśniki na piwie

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera jaja z piwem, dodaj stopniowo mąkę, brandy, olej, sól i przyprawy. Cały czas mieszając ciasto. Odstaw masę na pół godziny, żeby odpoczęła.

Krok 2:

Dalej postępuj tak, jak z każdymi naleśnikami. Posmaruj patelnię cienką warstwą tłuszczu i smaż kolejno naleśniki. Takie naleśniki możesz podawać zarówno z pikantnymi farszami, jak i same. Po pokrojeniu na paseczki mogą one stanowić interesujący dodatek do zup lub mięs.

Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> Naleśniki z twarogiem i śliwkami <<>> Naleśniki na bazie wody i wina <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również