Przepis
Składniki
- 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
- 2 jajka
- 250 ml jasnego piwa
- 20 ml brandy
- 1 łyżka świeżych lub 1 łyżeczka suszonych ziół, według uznania: majeranek, tymianek, oregano,
- pietruszka, szałwia itp.
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- sól
Sposób przygotowania
Miksujemy lub ubijamy przy pomocy trzepaczki jaja z piwem, dodajemy stopniowo mąkę, brandy, olej, sól i przyprawy. Cały czas mieszamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny, żeby odpoczęło. Dalej postępujemy tak, jak z każdymi naleśnikami. Smarujemy patelnię cienką warstwą tłuszczu i smażymy kolejno naleśniki. Takie naleśniki możemy podawać zarówno z pikantnymi farszami, jak i same. Po pokrojeniu na paseczki mogą one stanowić interesujący dodatek do zup lub mięs.